Intarcata cu supa de gaina de curte cu taitei de casa, sarmai, ostropel de pui, porc tocat si fiert in ardei grasi, parti anatomice si organe interne de pui si porci omorati la gratar, muschi de porc la borcan, saramura de crap, carnati prajiti inclusiv in untura, „pomana porcului” si altele pe tema repetabila, cand m-a trasnit vegetarianismul pe la 28-29 de ani nu stiam la propriu cu ce se mananca. Stiam doar ca o terminasem definitiv cu animalele omorate din farfurie si ca ma astepta, in principiu, o viata de pranzuri cu cartofi prajiti, oua ochiuri si omlete. Asezonate eventual cu vreo salata de ceva verde.
Dar cum viitorul e mai negru uneori cand te gandesti la el fata de cum e cand il traiesti din aproape in aproape, aveam sa descopar ca viata de nemancator de animale e mai putin trista si plictisitoare decat cum era in capul meu in prima perioada de post-carnivorat. Si m-am apropiat cu drag de o gramada de legume si verdeturi, in moduri diferite de cele care pana atunci faceau din ele doar niste garnituri neobligatorii la friptura si parjoale.
La un moment dat – dat sa caut fructo-leguma asta din convingere pentru calitatile ei – am descoperit avocado in forma lui strivita si adaugita, guacamole. Mai intai intr-o cutiuta de vreo suta si ceva de grame la 5 dolari 40, apoi pe net, in retete de facut singur acasa. Pe cel la cutie il mancam mai mult de pofta cu care il manca Liviu. Cand l-am facut singura, era mult mai bun: puteam alege avocado la consistenta ideala ca amestecul cu rosii, usturoi, ceapa, ardei iute si ce mai e sa fie cremos si yummy. Reteta folosita a fost din bucataria lui Teo, combinata cu ce mi s-a parut mie mai atragator in alte retete de pe net si in imaginatia mea.
Teo spune in povestirile ei despre bucatarie si avocado ca „… vedeta retetei contine circa 20 nutrienti esentiali, inclusiv fibre, potasiu, vitamina E si acid folic. Avocado actioneaza ca un nutrient booster, impulsionand organismul sa absoarba mai multi nutrienti (alfa si beta caroten, luteina) din alimentele pe care le consumam impreuna cu avocado. In plus, (…), trebuie sa va spun ca studiile au demonstrat ca avocado inhiba cancerul la prostata si are un rol foarte important in prevenirea cancerului in general. Si cireasa de pe tort (pe langa multe altele pe care nu le mai insir aici), avocado scade nivelul colesterolului din organism.” Ceea ce mi-am dorit si imi doresc si mie, lui Liviu si bebelanului-nostru-to-be mancand guacamole. Si ceea ce le doresc tuturor consumatorilor si (inca) neconsumatorilor de avocado.
Foto: Google
purrrrfecttt 🙂
uite un blog al unei mamici de-o varsta mult mai aproape,de tine , pe care o iubesc . Natalie, the vegan pretty mama 🙂 an open mind !( ne cunoastem)
http://heyprettymamas.blogspot.com/
ps . I love avocado in toate felurile !
xx,j
ApreciazăApreciază
Jo, vegetarianismul meu e o rusine pe langa cel al lui Natalie la cat junk de mancare prelucrata industrial are prin el. Mai ales in ultimele doua luni, cand m-au trasnit iar poftele de ciocolata, nutella, etc. 😦
Cat despre „toate felurile” in care love tu avocado, care mai sunt celelalte?
ApreciazăApreciază
or aici :http://www.blogger.com/home
ApreciazăApreciază