La cinci ore de mers cu masina de Los Angeles, in plin desert, Las Vegas-ul cu partea lui turistica este o aparitie exotica. Orasul in ansamblu e foarte mare si iti poti da seama de asta mai ales noaptea, vazandu-i luminile. Partea care atrage prin cazinouri, hoteluri si mall-uri insa se intinde pe nu mai mult de 3-4 kilometri, pe strada principala, Las Vegas Strip.
Flancate de fantani arteziene spectaculoase sau incadrate in oaze de plante exotice sau reproduceri dupa monumente si locuri celebre din toata lumea, apar marginind strada hoteluri imense cu mii de camere, cu cazinouri si restaurante mofturoase care se intind la parteruri pe mii de metri patrati. Aleile, pasarelele si trenuletele suspendate te conduc pana la o intrare intr-un cazinou si te recupereaza la orice alta iesire sa te duca in altul. Nu exista conditii la intrare si nici dressing code sa poti patrunde in salile uriase cu masini si mese de joc.
Inauntru, panouri luminoase largi de cativa metri anunta in culori tipatoare castiguri de milioane si platforme ridicate deasupra meselor de joc rotesc in loc continuu masini scumpe, si ele nada pentru motivatia clientilor de a continua jocul si a alimenta astfel masinaria de facut bani. In orasul unde prostitutia e legala, fete imbracate sumar la limita danseaza pe mese, intretinand si ele in felul lor starea de bine a clientilor.
Am luat-o si noi dintr-un cazinou intr-altul purtati de drum si de curiozitate, in cele cateva ore petrecute la Las Vegas. Am jucat, am pierdut, am castigat (eu, 25 de dolari din care am facut voucher 23 sa avem amintire), dar mai ales am incercat sa intelegem cum functioneaza lumea cazinourilor despre care din prima intelesesem doar principiul banalelor jocuri electronice la care apesi pe un buton si iti aliniaza figurine in linie. La final am ramas tot cu know-how-ul cu care ne-am dus, desi Liviu a fost dispus sa si investeasca in deschiderea puterii noastre de intelegere. Mai precis, se oprea in dreptul unei masini necunoscute, baga niste dolari, dupa care ii observa logica. Cum dolarii se duceau cate 5, cate 5 inainte sa pricepem ceva, ne-am plictisit inainte sa avem sansa sa ne imbogatim. Liviu a mai jucat cativa dolari pentru un prieten din Romania si unul din Italia cum le promisese, am mai cascat gura la cateva mese unde se juca asistat de croupier poker cu cate trei carti si pe langa niste rulete in speranta ca macar acolo ne va fi mai clar astfel incat sa putem incerca si altceva, dar ne-am convins ca nu avem nici rabdarea, nici conexiunile mentale necesare sa ne imbogatim de la cazinou. Poate tot de la loto …
Afara, pe strada, parte dintr-o industrie care parea sa functioneze de vreme ce desfasura atatea forte sa o promoveze, zeci de mexicani mititei imparteau teancuri de carduri cu poze de pe care fete golase daruite de natura zambeau si promiteau celor interesati ca in 20 de minute vin unde sunt chemate. Pretul la vedere, platibil inclusiv cu cartea de credit, ca orice serviciu legal in Las Vegas.
(Sper sa nu isi recunoasca nimeni fata sau sora plecata la studii in State …).
Si fetele, ca si restul ofertelor, acopereau orice tip de buzunar, pentru ca niciun ban, cat de putin, nu pare de lepadat la Las Vegas. Hotelurile la randul lor ofera, sub acelasi acoperis, camere cu preturi de la cateva zeci pana la cateva mii de dolari, astfel incat la 4 mii si ceva pe noapte ai posibilitatea – nu stiu in ce masura cu adevarat util astfel incat sa faca diferenta – sa controlezi de la distanta draperia de la geam. Tot la fel, la cateva zeci de metri departare unele de altele dar in acelasi cazinou, restaurante elegante si fast food-uri de toata mana grupate in food court-uri isi asteapta in egala masura clientii, fiecare tintindu-si partea lui de public.
Las Vegas Strip uneste, la doar sute de metri distanta unul de altul, colturi diferite ale lumii in reproduceri miniaturale: Parisul prin Turnul Eiffel, Roma prin Fontana di Trevi, Egiptul prin Sfinx, Venetia prin Piata San Marco si Ponte Rialto, New York prin Statuia Libertatii, etc. Pentru gusturi mai scuturate, asta il poate face sa para un kitsch. Considerat sau nu kitsch, Las Vegas are cu siguranta motive sa isi uimeasca prin grandoare, stralucire, perfectiunea detaliilor toti vizitatorii. Unul din motive, prins pe film de Liviu, este Bellagio Fountain, fantana arteziana care danseaza pe muzica intr-un show de sunet si lumina mereu altfel la cateva minute distanta unul de altul cat e ziua de lunga.
_______________
PS: Show-urile cu celebritati ar mai fi un punct de atins in calatoriile la Las Vegas. Am incercat sa intram si noi la Jerry Seinfeld la „Cesar Palace”, dar la atata imbulzeala de lume nu poti miza ca gasesti bilete spontan. Ceea ce s-a si intamplat, pentru ca vedeta era in oras doar pentru doua zile, ambele de week-end. Mai faceau spectacol acolo, din ce am retinut de prin reclame, Jay Leno, care face din stand up un al doilea job, Cirque du Soleil si niste magicieni deveniti probabil celebri la cata publicitate li se facea. Am notat in planurile noastre viitoare de mini-vacante una la Las Vegas de cateva zile, in care sa facem si un tur al show-urilor si unul al Marelui Canion, aflat nu prea departe de Las Vegas.
Hi
Daca planuiti o mini-vacanta acolo va sugerez Zion National Park (190mi de LV) si Bryce Canyon. Asta, binenteles in afara de Grand Canyon.
P.S. – ti-am gasit blog-ul de la „Mesterul Manole”. Noi sintem in Michigan, si m-am distrat cu comentariile tale la frigul de aici.
California e minunata, si va sugerez Hwy.1 pe coasta, Lake Tahoe, Yosemite, vinariile…asta in afara de oraselele pitoresti de pe coasta (ex. Carmel). Din pacate, zona unde locuim nu se aseamana cu ceea ce vazusem prin filme cind eram in Romania 😦 O zi buna!
ApreciazăApreciază
Buna, Oxana! Multumesc mult pentru sugestii. Mereu cautam cate o indrumare la prima mana de la cineva care a fost in locul respectiv inainte sa plecam pe cate undeva si sfatul tau pica foarte bine. Vreau sa ma intorc in zona aia mai ales pentru desert, care mi s-a parut foarte frumos.
E frig in Michigan inteleg … 😦 Si la noi s-au anuntat zapezi mari maine si poimaine. O sa ajungem si noi in Michigan in februarie, la un show de fizica la o universitate. Nu am mai fost acolo, stiu doar ca exista in Michigan o manastire romaneasca foarte frumoasa.
Da, a propos de America din filme, abia la Beverly Hills am recunoscut-o. In Indiana mai greu 😉
ApreciazăApreciază
Hi Cristina,
Cred ca manastirea la care te referi e cea de la Vatra Romaneasca din Grass Lake.
Daca iti place zona de desert trebuie sa mergeti in Death Valley. Mie i-mi place mult Utah – Canyonlands, Arches, Glen Canyon, Lake Powell, Coral Pink Sand Dunes. De fiecare data cind venim de acolo sintem incarcati de energie. Ne place sa mergem hiking si sa stam in parcuri. Parcurile nationale de aici au trails bine marcate.
Iti atasez citeva links:
http://www.utah.com/stateparks/coral_pink.htm
http://lakepowell.com/index.cfm
http://www.nps.gov/arch/index.htm
Parcul meu preferat este si ramine Zion.
In Michigan sint extrem de multi profesori romani la universitati, asa ca s-ar putea sa-i intilniti. Cred ca la U of Michigan exista si un club al studentilor romani. Numai bine si succes in tot ce faceti!
ApreciazăApreciază
Multumesc mult si din nou, Oxana, pentru tot. Da, imi place desertul, a fost o experienta noua pentru mine si prea scurta ca sa imi ajunga. Chiar denumirile locurilor citate de tine suna extrem de bine 🙂
Cat despre manastire, probabil ca e cea de care spui, si asta e un obiectiv de atins pe termen relativ scurt (poate chiar in februarie cand ajungem in Michigan daca se suprapun cumva directiile).
ApreciazăApreciază
[…] Liviu. N-am avut niciodata atata noroc la jocurile de – of course – noroc (desi … in Las Vegas am castigat de la prima atingere a unui aparat 25 de dolari; pe care – ce-i drept – […]
ApreciazăApreciază